Qui som
Totes les varietats d’arbres fruiters que el viver Lo Verger cultiva són varietats tradicionals, varietats que han estat seleccionades i conservades pel seu gust excepcional, la rusticitat i, en la mesura del possible, per la seva resistència a malalties. Però la recerca de noves varietats no s’atura. Si coneixeu arbres que van ser plantats per padrines i padrins i que la seva fruita sigui excepcionalment bona, poseu-vos en contacte amb nosaltres, els mantindrem vius!
El viver
El viver va fer els seus primers passos a principis del 2022 en una parcel·la situada a 600 metres d’alçada, a Gerri de la Sal, a l’extrem sud del Pallars Sobirà, a cavall entre la zona prepirinenca i la zona pirinenca. Es cultiva una superfície d’uns 1200 m² sense fer ús de cap pesticida, ni herbicida, ni adob de síntesi química. Tenim cura dels arbres de manera artesanal amb algun preparat natural i una mica de compost certificat ecològic. L’origen de les varietats és divers, des del Pallars fins a altres racons d’Europa. Sobretot, referent a les varietats pallareses, es busca salvaguardar el patrimoni fruiter únic de la vessant sud pirinenca, el qual ha anat quedant a l’oblit amb l’abandonament dels cultius dels darrers anys.

Amb el viver ja ben establert, aquest any ampliem el ventall de porta-empelts i varietats. Així doncs, incorporem noves varietats d’albercoquers, ametllers, caquiers i pruneres.
Des del punt de vista meteorològic, aquest tercer any de cultiu ha estat relativament “normal”. Hem tingut un hivern poc fred. Aquesta primavera la gelada més tardana ha estat per Sant Jordi (la més tardana que hem viscut!) i ens va afectar als brots tendres d’ametllers, albercoquers, caquiers, moreres, nogueres i presseguers. A finals de maig vam patir l’única calamarsada de la temporada, per sort, no va ser molt forta. La primavera ha estat plujosa i amb temperatures suaus. L’estiu ha estat sec i molt càlid. Hem tingut més de 10 dies amb temperatures màximes per sobre dels 35°C. Tanta calor, ha fet que la majoria d’arbres aturessin el seu creixement, per centrar-se a resistir aquestes temperatures. El setembre ens ha portat una baixada de les temperatures i pluges abundants.

El que més desitgem és poder repartir arbres fruiters al màxim d’horts, trossos i jardins. El viver us proposa una alternativa al model agroindustrial dominant i us dona la mà per treballar plegats per a la suficiència alimentària del territori.
Aprofitem per donar les gràcies a totes aquelles persones que han contribuït, d’una manera o altra, a la recuperació i manteniment de les varietats tradicionals. Sense les seves aportacions, no hagués estat possible presentar-vos el nostre catàleg.
Estem inscrits al registre oficial d’empreses proveïdores de material vegetal amb el número ES-09250617.

L'equip

Pep
El Pep va créixer en un ambient urbà del Baix Llobregat, però de ben jove ja va tirar cap a la muntanya. Geòleg de formació, ha substituït les roques volcàniques pels empelts. Es va formar com a viverista al llarg d’un any treballant per diferents vivers del sud de França. El Pep s’encarrega de la planificació i de les tasques diàries del viver.

Maéva
La Maéva va créixer en un ambient rural del Massís Central francès. De formació és geòloga i professora de ciències naturals. La trobaràs al peu del canó quan al viver hi faltin mans per feines de precisió. La seva passió és divulgar coneixements, li encanta explicar com i perquè els empelts son una peça clau alhora de poder menjar fruita.